A bodorrózsa gyógyhatásainak vizsgálata

A bodorrózsa gyógyhatásainak vizsgálata

A Bodder Rose, tudományos nevén Rosa multiflora, egy rózsafaj, amely Kelet-Ázsiában, többek között Kínában, Japánban és Koreában őshonos. Általában sövényekben, útszéleken figyelhető meg. Bár az Egyesült Államokban díszítésre használják, invazív fajnak számít, tehát nagyon gyorsan képes szaporodni.

A bodorrózsával kapcsolatos kutatások alatt az őshonos növényfajokra, a környezetre gyakorolt hatásaira, valamint potenciális gyógyászati tulajdonságaira összpontosítottak. A tanulmányok kimutatták, hogy a Bodorrózsa túlszárnyalhatja és kiszoríthatja az őshonos növényfajokat, ami a vadon élő állatok élőhelyének elvesztéséhez is vezethet. Ezen kívül a bodorrózsán fellelhető tüskék akadályozhatják az emberek és az állatok mozgását is.

A növény terjedésének megfékezésére tett erőfeszítések közé tartozik a mechanikus eltávolítás, a gyomirtó szerek alkalmazása és az égetés. Az említett módszerek azonban időigényesek és költségesek lehetnek és nem kívánt következményeket okozhatnak más fajok tekintetében.

A bodorrózsa kimutatható gyógyhatásai

A kínai orvoslásban számos betegség, többek között hasmenés, vérhas és reuma kezelésére használják a növényt. Tanulmányok kimutatták, hogy a bodorrózsa kivonatai gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal bírnak. Ahhoz, hogy ezeket a tényeket 100%-ban igazolják, további kutatásokra van szükség.

Stephanie Rebensburg és munkatársai is végeztek átfogó kutatásokat, igazolták azt is, hogy a Cistus Incanus (bodorrózsa) növényi termékek gátolják a HIV fertőzéseket. Egy másik kutatás, az Ulrich Kalus et al1. A Cistus kivonat klinikai hatását vizsgálta 160 olyan betegnél, akik felső légúti betegségben szenvedtek.

Egy másik kutatás, amit 2008-ban végeztek, arról tartalmaz metaanalízist, hogy a bodorrózsa csípőpora fájdalomcsillapító hatással bír az ízületi kopásban szenvedő betegeknél. (Christensen, R., Bartels, E. M., Altman, R. D., Astrup, A., & Bliddal, H. (2008). Does the hip powder of Rosa canina (rosehip) reduce pain in osteoarthritis patients?)

Megállapították azt is, hogy gyógyászati szempontból a bozontos vagy a hamvas levelű Cistus Incanus a legideálisabb, illetve a krétai bodorrózsa is, tehát főleg ezeknek a kivonatai fordulnak elő az étrend-kiegészítőkben és más egyéb termékekben.

A kutatók vizsgálták a bodorrózsa (Rosa canina) és annak összetevőinek farmakológiai hatásait is. (Szabó, K. T., Szabó, L. G., & Szántó, Z. (2018). A review of the pharmacological effects of Rosa canina and its constituents. Phytotherapy Research, 32(2), 193-201.) A farmakológia az orvostudomány azon ága, amely a gyógyszerek hatásmechanizmusát, hatékonyságát és biztonságosságát tanulmányozza. A cikk szerzői azt találták, hogy a bodorrózsa gazdag polifenolokban, flavonoidokban és C-vitaminban, és számos egészségügyi előnnyel rendelkezik, mint például gyulladáscsökkentő hatás, a bőr egészségének javítása és az antioxidáns tulajdonságok.